srijeda, 11. ožujka 2015.

Psi za početnike



Ljubav prema psima ne zavisi od zivotne dobi. Deo dole navedenih informacije su plod rada gospodje Dzenet Vol, uciteljice I dugogodisnjeg postovaoca covekovog najboljeg prijatelja------PSA.Posebno su pogodne za pocetnike od 7 do 77 godina koji jos nisu imali kucu u kuci. ODABIR PSA: Namena vrste Ono cime se psi odlikuju, one aktivnosti u kojima su oni najbolji, ne samo da su vezane za karakteristike odredjene vrste (npr. Vucjaci, Labradori) ili grupe pasa (jamari, patuljasti psi ) nego I na zadovoljstvo koje se pobudjuje kod vlasnika psa u onim trenucima kada se druzi sa svojim ljubimcem. Ako zelite da imate terijera, a ocekujete da se on ponasa kao vucjak ili kao lovacki pas, sigurno ne treba da kupujete terijera. Psi se mogu baviti razlicitim aktivnostima, ali za odrendjene stvari (npr. Snalazenje u lovu, plivanju ili dugom trcanju) presudne su genetske predispozicije koje predstavljaju odlike odredjene vrste.

PSI MESANCI I RASNI PSI Psi mesanci su poznati pod razlicitim imenima u narodu, neke od njih su usle u sleng a neke od njih I u recnik Vuka Karadjica iz 1847. Mesanac, ili avlijaner, ili dzukela je pas ciji preci ne pripadaju istim rasama, cije fizicke I karakterne odlike drasticno variraju od jedne do druge generacije, to su psi koje vidjamo kao pse lutalice ili kao cuvare mnogih seoskih dvorista sirom prostora bivse Jugoslavije. Rasni psi su psi postojanih, jasno odredjenih fizickih I karakternih odlika, od roditelja iste rase, sa poznatim, dokumentovanim precima u nekoliko generecija Prednosti posedovanja rasnog psa: Nema nikakvih neprijatnih iznenadjenja kada je u pitanju velicina, izlged I temperament psa, sto nije slucaj sa mesancima.


Obuka Psa Komanda “Bezi!” Komandom ”Bezi!”stavljate do znanja svome ljubimcu da mora da promeni svoj polozaj I skloni se od vas. “”Bezi!” je komanda koja pomaze vasem psu da razume sta vi trazite od njega. Ona takodje stavlja do znanja vasem psu da ste vi glavni I da imate potpunu kontrolu u kuci. Takodje mozete koristiti rec “Pokret!” ako ne zelite da koristite komandu “Bezi!” Mozete uciti vaseg psa da reaguje na ovu komandu nezavisno od doba dana (obdanice I noci.) Ne treba da pravite posebne planove za obuku ovom komandom. Kada vas pas sedi ili stoji usmeren ka vama, samo se uputite ka njemu dok govorite rec: “Bezi!” On ce jednog trenutka pomisliti da cete ga vi nagaziti (a vi to nemojte da uradite!), I u jednom trenutku ce se skloniti od vas. Radite ovo nekoliko puta u toku dana, I nece proci dugo vremena pre nego sto on to I nauci. Vezbajte komandu “Bezi!”na razlicitim mestima - napolju, u haustorima, u domovima vasih prijatelja. Pokazite vasim prijateljima I rodbini kako da rade sa vasim psom, ukljucite I njih u proces obuke ovoj komandi, tako da ce vas pas nauciti da se nakon ove komande sklanja sa puta svakome ko komandu izgovori. Ako je vas pas krupniji od vas (tj. Ako je veoma krupan), komanda “Bezi!” je izuzetno korisna komanda. Necete morati da ga gurate od sebe ili da ga povlacite povotcem ili cak da ga vezujete. Samo mu recite “Bezi!” Komanda “Nezno!” "Nezno!" je vazna komanda. Ona uci vaseg psa da uzima predmete od vas na nezan, lagan nacin, bez snaznog grizenja ili drugih grubosti. Ako vam vise odgovara, umesto reci “Nezno!” mozete izgovarati “Polako!” Kada radite komandom kao sto je komanda: “Nezno!”, vazno je da pazljivo isplanirate tok obuke.

“Neeeeeeeeeee diiiiiirrrrrrrrraaaaaaaaajjjjjjjjj Tooooooooooo” na istovetan nacin kao I kod vec spomenute komande “Nezno!” Ovu komandu bi trebalo da izgovarate normalnim glasom, nije preporucljivo da pas pomisli da mu tepate. Drzite jednu vasu ruku pored hrane. Ako se desi da pas pokusa da je dohvati, istog momenta prekrijte hranu vasom rukom I ponavljajte nekoliko puta komandu: ”Ne diraj!” Sacekajte nekoliko sekundi a onda sklonite hranu sa poda I mazite vaseg psa izgovarajuci mu pohvale kao sto su: “Dobar pas!” Nakon toga, dajte mu drugi zaslad koji ste doneli sa sobom kao nagradu. Ali: NU U KOM SLUCAJU MU NE DAJTE ONU HRANU KOJU JE POKUSAVAO DA DOHVATI!!! Ponavljajte ovu igru nekoliko puta ne duze od nekoliko minuta (mozete I duze ali nece biti snaznijeg efekta.) Dok vas pas polako pocinje da razumeva sta “Ne diraj to!” u stvari znaci, vi mozete poceti da pokrecete vasu ruku sve dalje I dalje od hrane kojom radite u procesu obuke vaseg kucnog ljubimca (znaci, svakog puta sve dalje I dalje od hrane.)

 SAVET: Budite pazljivi da slucajno ne koristite ovu vezbu za saljenje sa vasim psom (budite ozbiljni I savesno pristupite obuci komande “Ne diraj to!”) UVEK imajte spremljen drugi komad hrane da ga nagradite za to sto nije dirao komad-mamac koji ste ostavili na stol ili na pod. Naravno, podrazumeva se da cete ga takodje nagraditi I pohvalom kao sto je “Dobar pas!” Komanda “Stoj u mestu!” Znate li zasto bi trebalo da vas pas nauci da stoji u mestu? Kada ga cetkate, preporucljivo je da vas pas mirno stoji u mestu, to pomaze I vama I njemu. Takodje pomaze I kada ga odvedete do veterinara, veterinaru olaksavate posao nalazenja prave dijagnoze za vaseg obolelog ljubimca. Kada ga kupate, veoma je korisno da da vas ljubimac stoji u mestu. Kako da radite obuku ovoj komandi? Pre svega, morate uspraviti vaseg psa. Ako on lezi na podu, nezno podmetnite vasu ruku ispod njegovog stomaka sve dokle on ne pocne da staje na svoje noge. Onog trenutka kada pocne da se pokrece u zeljenom smeru (na gore), kazite mu nekoliko pohvala. Ako vas pas sedi, mozete ponoviti gorenavedeni postupak ili se mozete posluziti sledecim trikom: gledajte u njega I drzite u ruci komad hrane. Polako se odmakujte od njega. Vas pas ce se najverovatnije uspraviti I krenuti za vama. Kada to uradi, pohvalite ga recima: “Dobar pas!”Mozda cete morati da drzite vasu ruku ispod njegovog trbuha jos neko vreme (nekoliko sekundi.) Budite sigurni da je vas pas cvrsto oslonjen na svoje noge (proverite to vasom rukom.) Ponovite pohvalu. Uvek se odmakujte od njega svojom desnom nogom. Sada se odmaknite, pogledajte ga u lice I izgovorite komandu: “Stoj u mestu!” Zatim napravite jedan do dva koraka od njega, I dalje ga gledajte I nekoliko puta izgovorite komandu “Stoj u mestu!” Sacekajte nekoliko sekundi, pridjite ka njemu I pohvalite ga. Tako radite naizmenicno vise puta. Kada zavrsite sa vezbanjem ne zaboravite da se malo poigrate sa vasim psom.

Nema komentara:

Objavi komentar